Kaninbur: Kaniner skal ikke stå i bur!

Som kanineier er man naturligvis opptatt av at kaninene skal leve et godt liv. Dessverre er sannsynligheten stor for at man har blitt fortalt av dyrebutikken at et kaninbur gir dem god nok plass, men både vitenskap og sunn fornuft tilsier at dette er langt fra sannheten. Kaniner er nemlig aktive dyr som har behov for å bevege på seg.

kaniner_lider_i_bur.jpg

Frarøvet livets gleder

I likhet med andre dyr vil kaniner som må leve i kaninbur mistrives og lide av ekstrem kjedsomhet og frustrasjon. Forestill deg å leve innestengt i et lite rom hele eller mesteparten av livet. En slik tilværelse kan drive både mennesker og dyr til vanvidd, og frarøver kaninen alle livets gleder. Husk at kaninen bor der hele livet sitt, altså opp mot 13 år! Siden dyrebutikker som regel kun interesserer seg for profitt og ikke for dyrenes beste er det dessverre normalt at de selger og anbefaler kaninbur, og dermed ingen overraskelse at mange kanineiere setter kaninene sine i bur. Dette er en praksis som kaninforeninger og dyrevernorganisasjoner jobber for å få slutt på, og i 2017 ble det dessuten innført forbud mot å ha kaniner i vanlige bur for kommersielle formål i hele EU! De eneste tilfellene hvor kaniner kan stå i bur er når det er absolutt nødvendig for en kort periode, som f.eks. ved transport til veterinær.

«For disse dyrene protesterer ikke. De bjeffer ikke. De bare sitter der. I år etter år. Mutters alene i sine altfor små bur. Det er ikke et verdig liv. Det er et vondt og ulykkelig liv.»

 -Dyrebeskyttelsen Norge avd. Bergen og Hordaland

 For å ha muligheten til å leve et godt liv trenger kaniner plass - minst 25 kvadratmeter, men dersom du har muligheten minst 50 kvadratmeter eller mer. Dette kan virke som ganske mye sammenlignet med dyrebutikkenes anbefalinger som ofte er å bruke kaninbur på 1-2 kvadratmeter. Men når man derimot sammenligner med villkaniners områder som er på 1600-6700 kvadratmeter er det lettere å se at 25 kvadratmeter er et absolutt minimum, og at man bør gi kaninene 50 kvadratmeter eller mer dersom man har muligheten til dette. Bor man i et hus på for eksempel 200 kvadratmeter burde kaninene få tilgang til mesteparten eller hele huset - mer plass er alltid bedre. Man kan i tillegg utnytte plassen man har bedre ved å f.eks. lage store bur (som alltid er åpne slik at kaninene kan gå inn og ut som de selv vil!) med mange etasjer helt opp til taket.

«Kaniner som frarøves muligheten til å være aktive og sosiale vil nødvendigvis bruke mye av tiden på å sitte stille. En passiv og apatisk kanin er ingen glad kanin. De skal være nysgjerrige og aktive, de skal grave og gnage, spinne rundt i full fart og kaste seg over på siden i total og trygg avslapning»

 -Norges Kaninforening

Kaninbur og benskjørhet

En annen alvorlig skadevirkning som et liv i bur kan føre til er benskjørhet. Undersøkelser viser at kaniner som lever i bur mye lettere får brudd, deformert ryggrad og porøse ribbein, noe som kan være svært smertefullt. Siden kaniner er byttedyr og derfor skjuler smerte, kan eventuelle plager være vanskelig å oppdage. Slike plager er svært vanlige hos kaniner som lever i bur. Dersom dine kaniner lever i bur er det derfor - i tillegg til å la kaninene slippe å leve mer i bur - viktig å besøke veterinær for en undersøkelse.

Fra kaninbur til frittgående kanin

Lever kaninene dine i bur? Fortvil ikke, det er ikke for sent å gå over til andre løsninger. For å gi kaninene muligheten til å leve et godt liv og spare dem for burets skadevirkninger er løsningen å ha kaninene frittgående. Hvis kaninene bor innendørs (noe vi anbefaler) går de fritt rundt i flere rom, eller i hele leiligheten/huset. Å ha frittgående kaniner er ikke så vanskelig som det kanskje høres ut som, men det krever litt forberedelse. Dette går ut på å dotrene kaninene, og kaninsikre rommene der kaninene går fritt.

Kaninsikring gjør man ved å fjerne eventuelle giftige planter, skjule ledninger med f.eks. kabelkanaler, oppbevare alt av menneskemat og småting kaninene kan svelge på plasser der de ikke kommer til, legge ut sklisikre tepper, osv. Bruk noen minutter på å lese disse artiklene om dotrening, ledningssikring og innekaniner.

Netting eller kompostvegger fra Biltema, Plantasjen eller byggevareforretninger kan komme godt med. Disse kan brukes både for å sperre av rom innendørs, eller for å lage innhegninger til kaniner som bor utendørs. Pass på at kaninene ikke setter hodet fast i rutene hvis du bruker kompostvegger, spesielt hvis du har unge/små kaniner. Det kan være lurt å bruke noe mer finmasket så lenge kaninene er små.

Det er også viktig å sikre seg mot at de kommer seg ut under eller over innhegningen (kaniner kan hoppe veldig høyt) eller gjennom rutene - og hvis kaninene bor ute at ikke andre dyr, inkludert rovfugler, kommer seg inn og skader kaninene. Å ha kaniner utendørs kan være en utfordring. Denne artikkelen på kaninboka.no hjelper deg å komme i gang, og beskriver blant annet viktige tiltak for å sikre kaninenes sikkerhet.

Uansett om kaninene bor inne eller ute trenger de god plass å bevege seg på. Ved å slippe burlivet vil kaninene bli friskere og gladere. Å la kaniner leve frittgående krever ikke veldig mye jobb, og vil gi dem et enormt mye bedre liv. Lykke til!

Les også historien om Erling, som endelig slapp ut etter å ha levd 10 år i et bur:

«Mens hans nye venner løp omkring visste ikke Erling riktig hvordan han skulle bevege seg. Han forsøkte å gå, men det var åpenbart både smertefullt og uvant for ham. Han mistet balansen og brukte de første dagene på å hvile. Han ble imidlertid raskt bedre, og i løpet av to uker kunne han bevege seg noe omkring. Han fikk også stell og nærhet av sine to nye kompiser. Venninna mi behandlet ham mot smerter og Erling koste seg bare mer og mer. Det var dette livet han hadde ønsket seg.»

Trykk her for å lese hele historien

Les mer om kaninhold

KANINENS BEHOV

Kaniner er intelligente og sosiale dyr med behov for utfordringer og stimulering. Les hva som skal til for å gi kaniner muligheten til å leve et godt liv.

KANINENS MAT

På grunn av feilinformasjon fra blant annet dyrebutikker er feilfôring av kaniner svært utbredt, og ca. 80 % av alle sykdomstilfeller skyldes dette.

KANINMYTER

Trodde du kaniner tilhører gnagerfamilien? Eller at alle kanin-produktene på dyrebutikken er bra for kaniner? Tro om igjen! Vi knuser de vanligste kaninmytene.

BLANDINGSFÔR

Visste du dette? Til tross for dyrebutikkenes anbefalinger er gnagerblandinger eller andre typer blandingsfôr en katastrofe for kaninens helse.

Kilder

Kanin.org – www.kanin.org
Norges Kaninforening – www.kaninforeningen.no
DB Norge avd Oslo og Akershus – www.dooa.no
MediRabbit – www.medirabbit.com
House Rabbit Society – www.rabbit.org